Friday, January 4, 2013

Resipi : Spegghati Aglio Olio

hai..ni nk citer pasal makan lg ni ha..
sejak dua menjak ni asyik cite pasal makan jek..dah tu mula la buat lawatan2 tidak rasmi dr satu blog ke blog yg lain semata-mata nk tgk resipi2 terbaru yg boleh di-try...
ni pun sebab gara-gara nk mencuba la..tgk kt blog kengkawan n akak2 lain update psl makanan nampak cambest je...sy pn ape lagi,terus copypaste resipi,senang sikit kang nk balik umah dr office,leh la singgah beli brg2 basah kat kedai..hehe

so,sharp pukul 4.30 (time balik keje),sy pn gigih la berjalan pulang ke LRT,tp mcm biasa la,nk jln balik ke LRT tu kena lah lalu di celahan-celahan manusia n tourist yg sgt ramai dtg berkunjung ke KLCC ni..maklum lah tmpat keje kt KLCC,mmg dah takde jln lain la jwbnnye kan,kene gak la tempuh dgn manusia2 yg sgt ramai ni..

On the way ke LRT,sy stop by kat satu tempat ni...tempat tu adalah....

tadaaaaaaa.........
ni lah tempat yg sy suka sgt tuju pas balik keje,bkn ape,bg sy kt cold storage ni boleh cari mcm2 bhn masakan..kire cam universal la kedai ni..nk buat western ke,arab ke,italy ke french ke..segala mak nenek punye masak pn boleh cari bhn2 nye di sini...
so,smbung balik cite stop by kt cold storage ni,niat nk la beli sikit2 brg basah nk masak utk weekend keesokan nya..memandangkan family sy dr dungun nk dtg bermalam di rumah kami,maka gighlah sikit aku nk main masak-masak ni..

masuk je kedai ni aku terus capai bakul n cari bhn2 yg nak dibuat..tak sampai 10minit,aku dah tercegat dpn kaunter nk bayar...pastu terus balik sbb hubby da tunggun kt LRT.

jadi nye,sampai je rumah,mandi n solat sume,terus bersilat di dapur..masa tu si Marissa kecik ni papa nye bwk pegi main playground kt taman kt bwh rumah ni..so senang la sy nk buat keje..
Plan mlm tu sy mmg dah plan awl2 dah nk mencuba resipi baru..nk tau resipi die??

aglio olio

haaa...inilah hasil masakn sy pd mlm tu...dan sy kongsi kan resipi simple ni dgn korang semua.

Bahan - bahan ( utk 3-4 org punya hidangan) :

1. spegghati 1 paket.sy suka guna brand san remo ni


2. udang saiz XXL (dlm 10-15 ekor,lg byk lagi sodap)

3. sotong dipotong bulat (3-4 ekor je)
4. 2 sudu besar butter


5. 2 sudu minyak masak (sy pkai myk yg ni).kalau xde,minyak biasa pn xpe.jgn minyak gamat sudaa

6. sedikit lada sulah
7. sedikit lada hitam

8. 1 biji bawang holland dipotong dadu (bawang yg kulitnye warna koko n isi die kaler ijau2 cmtuh)

9. 3ulas bawang putih dipotong dadu


10. 5 biji cili kering dipotong menyeget
11. sedikit garam and gula sebagai perasa


Cara-Cara :

~ celur spegghati dahulu sehingga lembut dan toskan (ketepikan)
~ udang dibuang kepala dan kulitnya tinggal sedikit di bhgian ekor (ketepikan)
~ dlm kuali yg panas,masukkanminyak dan 2 sudu butter
~ masukkah pula bawan hollang dan bawang putih sehingga naik bau n layu
~ masukkan udang dan sotong tadi.masak seketika
~ masukkan spegghati dan kacan rata
~ masukkak sedikit lada hitam,lada sulah,garam n gula
~ kacau sebati
~ last skali masukkan cilik kering td an biarkan masak seketika dlm 2 minit

.......Hasilnyee..Siaapppp..sgt sedap dimakan suam2..hehe

p/s : kalau korang nk tambah ape2 sayur pn boleh..ikut atas cita rasa masing2.

Ok,itu dulu buat sementara waktu..lepas ni ade lagi menu2 istimewa utk dicuba,,
tungguuuuu update yg seterusnye ye..

so,ape lagi..~SELAMAT MENCUBA~

No comments:

Post a Comment

its me....

its me....